Landskapsarkivarie Åke Söderlund och Lilian Rapp
Foto: Håkan Rapp

Genetisk släktforskning - DNA i släktforskning

Under de senaste åren har utövandet av släktforskning genom DNA funnit allt fler intressenter.

Det finns olika DNA-tester och flera testföretag att välja mellan. Testerna beställs från utlandet – i regel USA. Kunden betalar med kreditkort via en säker uppkoppling. Efter några veckor kommer ett brev med ett test-kit till brevlådan. Då är det dags att topsa! Kunden återställer resultatet i ett provrör och därefter är det bara att vänta. Resultatet blir därefter tillgängligt i en databas med de förbehåll som kunden väljer att nyttja. Databasen anger därefter de genetiska kopplingar som kunden har i förhållande till redan i databasen upptagna personer och dem som i fortsättningen kommer att nyttja tjänsten och förse företaget med sina DNA-prov. Genetisk genealogi kan ta det personliga släktträdet längre än kyrkböcker och övriga handlingar från arkiven. När kunden har erhållit sitt DNA-resultat gäller det att gå till arkiven och de skriftliga urkunderna för att få svar på de frågor som testet aktualiserar.

Kom ihåg!

1. Ett DNA-test ljuger inte. Om du DNA-testar dig kan det visa sig att din far inte är din biologiske far. Eller att du får kännedom om ett annat släktskap som inte är som du trodde. Därför måste du vara beredd på överraskningar när du DNA-testar dig eller dina släktingar.

Det händer att ett DNA-test avslöjar en tidigare okänd sanning, men det förekommer inte så ofta. Tidigare har det florerat siffror på att tio procent av befolkningen har en annan pappa än den ”officielle”. DNA-tester har dock visat att det i verkligheten bara handlar om någon enstaka procent. Men du måste vara beredd på det oväntade.

2. Eftersom ett DNA-test även kan avslöja okända släktskap i dina matchningars släkter, måste du tänka på dina matchningars integritet. Du får därför aldrig avslöja namn på matchningar, om de inte är tillfrågade, när du visar upp dina resultat offentligt.

Personliga erfarenheter – när jag fann min kusin, min ”dubbelpyssling”...!

Lilian Rapp från Sverige har åländska rötter, och hon har i olika repriser varit kund på Ålands landskapsarkiv. Emellertid noterade hon nyligen ett släktskapsband med landskapsarkivarie Åke Söderlund, som hon kontaktade för att höra sig för om det vore möjligt att enligt ovanstående tillvägagångssätt utreda hur vi var släkt. Församlingarnas kommunionböcker gav svaret.

Det blev följande: ”Min farfars farfars föräldrar är din mormors morfars föräldrar. Min mormors farmors föräldrar är även din mormors farmors föräldrar. Min farfars fars kusin XX gifte sig med min mormors fars kusin XY och du är barnbarns barn i det äktenskapet. Och jag hade ingen aning om att min mors och min fars släkt hade haft samröre innan mina föräldrar fann varandra."

När Lilian Rapp besökte Ålands landskapsarkiv i september 2022 var det samtidigt ett möte mellan två släktingar som funnit varandra. Vi var pysslingar rentav från två olika riktningar, som alltså återspeglade samröre mellan de två i övrigt helt oavhängiga släkterna sedan tidigare. Representanter för de två släkterna hade funnit tycke för varandra redan på 1800-talet. Detta hade skett i Åbolands yttre skärgård.

Åke Söderlund,

landskapsarkivarie

som med denna glada och vetenskapliga solskenshistoria passar på att på egna och Ålands landsarkivs vägnar

önska landskapsarkivets kunder

ett Gott och Framgångsrikt Nytt År 2023!

Publicerad 30.12.2022Uppdaterad 30.12.2022